Age effect on genetic parameters of digestibility coefficients. Influence de l'âge sur les paramètres génétiques des coefficients d'utilisation digestive chez le porc en engraissement

Archive ouverte

Carillier-Jacquin, Céline | Ganier, Philippe | Bidanel, Joël | Bouquet, Alban | Hassenfratz, Claire | Blanchet, Benoit | Déru, Vanille | Labussière, Etienne | Gilbert, Hélène

Edité par CCSD -

International audience. Digestive efficiency predicted via near infrared spectrometry (NIRS) is a new indicator of interest for pig selection schemes, making it possible to target a particularly interesting component of feed efficiency in a context in which feed contains more dietary fibre. The objective of this study was to compare the variance components of digestive coefficients predicted at 16 and 21 weeks of age to assess the sensitivity of genetic parameters to the time of sampling and identify possible genetic × age interactions. Faecal samples at both ages were taken from 629 Large White male pigs, whereas 1663 additional pigs had measurements at 16 weeks of age only. All animals were genotyped, and digestibility coefficients (DC) for organic matter, energy and nitrogen were predicted from faecal samples by NIRS. Bivariate genetic models were applied to estimate the heritability of digestive coefficients at 16 and 21 weeks of age separately, as well as the genetic correlations between measurements at the two ages, and with production traits. The heritability estimates were moderate (0.17-0.35), and similar at 16 and 21 weeks of age. The genetic correlations with production traits were negative for growth rate and feed intake, and null for carcass leanness. The genetic correlations between the DCs at the two ages were 0.65-0.70, suggesting a tendency to differ from 1. The genetic determinism of DCs could therefore differ between 16 and 21 weeks, which should deserve further analysis to develop sampling strategies adapted to pig selection schemes. . L’efficacité alimentaire est un caractère d’intérêt majeur pour la filière porcine du fait de l’importance du coût de l’aliment dans le coût de production totale (Gilbert et al., 2017). Des développements méthodologiques récents ont rendu la mesure de la digestibilité, un indicateur de la composante digestive de l’efficacité alimentaire, accessible pour un plus grand nombre d’animaux, alors que lors les mesures étaient auparavant réalisées en cages de digestibilité sur un nombre limités de porcs. Grâce à des prédictions de digestibilité à partir de fèces prélevées à 16 semaines d’âge, une variabilité génétique suffisante pour envisager une sélection a été rapportée (Déru et al., 2021). Si la digestibilité augmente avec l’âge de l’animal (Noblet et al., 2013), l’impact de l’âge des animaux sur la variabilité génétique de la digestibilité n’est pas connu chez le porc. L'objectif de cette étude était d'estimer l’effet de l’âge au prélèvement sur la variabilité génétique de l'efficacité digestive en race Large White, ainsi que sur ses corrélations génétiques avec certains caractères de production d’intérêt pour la filière.

Suggestions

Du même auteur

Genetic parameters of digestive coefficients in three pig breeds

Archive ouverte | Carillier-Jacquin, Céline | CCSD

International audience. Digestive efficiency predicted via near infrared spectrometry (NIRS) is a new indicator of interest for pig selection schemes, making it possible to target a component of feed efficiency part...

Potential for improving the digestive efficiency of the three major French pig breeds. Potentiel d’amélioration de l’efficacité digestive dans les trois grandes races porcines françaises

Archive ouverte | Carillier-Jacquin, Céline | CCSD

International audience. Digestive efficiency of energy, organic matter and nitrogen, predicted by near-infrared spectrometry (NIRS), is a new indicator of interest for pig breeding schemes, making it possible to tar...

L’efficacité digestive est-elle un caractère intéressant pour améliorer l’efficacité alimentaire chez le porc ?

Archive ouverte | Déru, Vanille | CCSD

International audience. Feeding diets with increased dietary fibre content from alternative by-products, which are less digestible for pigs, is a solution usedto decrease the impact of increased feed costs on pig pr...

Chargement des enrichissements...