Process for control of retention of an organic compound or a number of organic compounds in a solid or liquid phase and applications of this process, especially in the agrofood sector. Procédé de contrôle de la rétention d'un composé organique ou d'une pluralité de composés organiques au sein d'une phase liquide ou solide et applications du procédé, notamment en agro-alimentaire

Archive ouverte

Feron, Gilles | Guichard, Elisabeth | Andriot, Isabelle | Cachon, Rémy | Diviès, Charles

Edité par CCSD -

N° et date de publication de la demande : FR2848122 - 2004-06-11 (BOPI 2004-24) N° et date de dépôt : FR0215488 - 2002-12-06. A process is described for control of retention of an organic compound or a number of organic compounds in a liquid or solid phase, especially agrofood products, in which the redox potential determines the degree of retention of the compounds under consideration. The process is based on adjustment of the redox potential by contact with a reducing, oxidizing or neutral gas. . Procédé de contrôle de la rétention d'un composé organique (i) ou d'une pluralité de composés organiques (i) au sein d'une phase liquide ou solide, caractérisé en ce qu'il comprend une étape dans laquelle on modifie le potentiel d'oxydo-réduction de ladite phase solide ou liquide par mise en contact de ladite phase solide ou liquide avec un gaz oxydant, un gaz réducteur ou un gaz neutre, la valeur du potentiel d'oxydo-réduction de ladite phase solide ou liquide déterminant le degré de rétention du composé organique (i) ou de chacun des composés organiques (i) au sein de ladite phase solide ou liquide.

Suggestions

Du même auteur

The salivary reactor: an innovating tool for the categorization of food products through their aroma and taste compounds release profiles

Archive ouverte | Poette, Julie | CCSD

ISBN-10: 3-938896-38-9 ISBN-13: 978-3-938896-38-9

Combined effect of cheese characteristics and food oral processing on in vivo aroma release

Archive ouverte | Repoux, Marie | CCSD

Article published in Flavour and Fragrance Journal as part II of special issue: 13th Weurman Flavour Research Symposium, Zaragoza, Spain, 27th-30th September 2011, edited by Vicente Ferreira (University of Zaragoza). WOS: 00031026...

Does saliva modify the volatility of aroma compounds?

Archive ouverte | Pagès-Hélary, Sandy, Pagès-Hélary | CCSD

National audience

Chargement des enrichissements...