Casein interaction with lipid membranes: Are the phase state or charge density of the phospholipids affecting protein adsorption?
Archive ouverte
| Crespo-Villanueva, Adrian | CCSD
International audience.
Casein micelles are ~200 nm electronegative particles that constitute 80 wt% of the milk proteins. During synthesis in the lactating mammary cells, caseins are thought to interact in the form...
Pulling lipid tubes from supported bilayers unveils the underlying substrate contribution to the membrane mechanics
Archive ouverte
| Gumi-Audenis, Berta | CCSD
International audience.
Cell processes like endocytosis, membrane resealing, signaling and transcription involve conformational changes which depend on the chemical composition and the physicochemical properties of ...
Propriétés mécaniques de membranes lipidiques en phase gel ou fluide investiguées par microscopie à force atomique et nano-indentation de liposomes
Archive ouverte
| Et Thakafy, Oumaima | CCSD
Les membranes biologiques sont des mélanges complexes de lipides polaires avec des compositions et des propriétés physiques différentes. A une température donnée, les lipides polaires saturés à haute température de fusion Tm peuve...
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