High vs. low yielding oleoresin Pinus halepensis Mill. trees GC terpenoids profiling as diagnostic tool. Comparaison des oléorésines issues de pins (Pinus halepensis Mill.) à faible et haut rendement. Utilisation du profilage chromatographique des terpènoïdes comme outil de diagnostic

Archive ouverte

Karanikas, Christoforos | Walker, Vincent | Scaltsoyiannes, Apostolos | Comte, Gilles | Bertrand, Cédric

Edité par CCSD ; Springer Nature (since 2011)/EDP Science (until 2010) -

International audience. A discriminant study based on samples taken from high and low yielding oleoresin trees of two Greek populations, Chalkidiki and Euboia, was carried out. Oleoresin of Pinus halepensis Mill. was characterised by GC/MS analysis.* The objectives of this study were: (i) to identify in detail the composition of the oleoresin of P. halepensis and in particular of high yielding trees (plus trees) (ii) to investigate a potential relationship between the oleoresin compounds and the oleoresin yield and (iii) to investigate any correlations among the compounds. * About forty monoterpenes, sesquiterpenes and diterpenes were identified as main compounds representing 97.40% of the analyzed oleoresin. α-Pinene, methyl abietate, abietic acid, palustric acid, isopimaric acid and neoabietic acid were the major compounds. Efficient discrimination was achieved between the two populations and between the two groups of trees (high and low yielding). In both cases, the differentiation was due to the quantitative variability of certain compounds. High positive correlations were found among certain compounds.* The results suggest that the oleoresin profile is a useful tool for the discrimination of trees according to their provenance or their oleoresin yield. . L'étude réalisée permet la discrimination d'arbres témoins et surproducteurs d'oléorésine de deux régions Grecques, la péninsule de Chalkidiki et l'île d'Eubée. L'oléorésine de Pinus halepensis Mill. est caractérisée par CG/SM.* Les objectifs de cette étude sont de : (i) identifier les composés présent dans l'oléorésine et tout particulièrement dans les arbres surproducteur ; (ii) étudier l'existence d'une corrélation entre la surproduction d'oléorésine et sa composition et (iii) étudier les corrélations entre les niveaux de production des composés.* Près de 40 monoterpènes, et diterpènes sont identifiés comme étant les principaux composés et représentent 97,40 % de l'oléorésine analysée. Les composés majoritaires sont l'α-pinène, l'abietate de méthyle, les acides abiétique, palustrique, isopimarique et néoabiétique. Une discrimination efficace a été effectuée entre les deux populations et les deux groupes d'arbre (haut rendement - faible rendement). Dans les deux cas, la différenciation observée est due à la variabilité quantitative de certains composés. De fortes corrélations positives sont trouvées entre certains composés.* Selon nos résultats le profilage chromatographique de l'oléorésine peut permettre de déterminer la provenance géographique et le niveau de production en oléorésine des arbres.

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