Microbiology and shellfish : issues and future developments. Microbiologie et coquillages : des enjeux et des développements futurs

Archive ouverte

Le Guyader, Soizick | Garry, Pascal | Ollivier, Joanna | Piquet, Jean-Come

Edité par CCSD ; Académie vétérinaire de France -

International audience. The shellfish safety has long been considered a public health problem. The implementation of a regulation based on a bacterial indicator of faecal contamination has significantly reduced outbreaks of bacterial origin. However, epidemics of viral gastroenteritis due to the presence of noroviruses from human sewage persist. We demonstrated few years ago that oysters are not just a passive filter but are able to select some viral strains, via the presence of specific ligands, very similar to ligands observed in humans for these same virus. Ongoing developments, in conjunction with the application of metagenomic tools, will allow us to better understand the fate of some human pathogens after their release into the coastal environment. . La salubrité des coquillages est considérée depuis fort longtemps comme un problème de santé publique. La mise en place d’une réglementation basée sur un indicateur bactérien de contamination d’origine fécale a permis de diminuer significativement les épidémies d’origine bactérienne. Cependant, les épidémies de gastroentérites virale dues à la présence de norovirus issus de rejet humains persistent. Des travaux de recherche nous ont permis de mettre en évidence que l’huître n’est pas simplement un filtre passif mais est capable de sélectionner certaines souches virales, via la présence de ligands spécifiques, très proches des ligands observés chez l’homme pour ces mêmes virus. Les développements en cours en lien avec l’utilisation des outils de metagénomique, vont nous permettre de mieux appréhender le devenir de certains micro-organismes pathogènes humains après leurs rejets dans l’environnement côtier.

Consulter en ligne

Suggestions

Du même auteur

Need to Know More About Foodborne Viruses?

Archive ouverte | Mcleod, Catherine | CCSD

International audience. There are two broad groupings of viruses that pose a risk to foods, those that are spread via the faecal-oral route, and zoonotic viruses which infect animals that humans then consume. Of the...

Seafood and public health

Archive ouverte | Le Guyader, Soizick | CCSD

International audience

Viruses in Shellfish INTRODUCTION

Archive ouverte | Bosch, Albert | CCSD

Chargement des enrichissements...