Breeders of local cattle breeds take up the question of the intrinsic and extrinsic qualities of their meat in collaboration with researchers. Des éleveurs de races bovines locales s’emparent des questions des qualités intrinsèques et extrinsèques de leur viande en collaboration avec des chercheurs

Archive ouverte

Farruggia, Anne | Couvreur, S. | Normand, J. | Chaabouni, R. | Ellies-Oury, Marie-Pierre | Signoret, F. | Drouet, M. | Denoyelle, C. | Graulet, Benoit | Riga, P. | Papillon, S. | Pousin, M. | Bardou-Valette, Sylvie | Chadeyron, David | Picard, Brigitte | Gruffat, Dominique | Listrat, Anne | Morinière, C. | Bergonso, M. | Boutifard, Vincent | Durand, Denis

Edité par CCSD -

Séance : Qualité des produits. International audience. This paper presents and crosses the co-construction approaches, the biotechnical results and the lessons learned from 3 participatory research projects aiming at characterizing the intrinsic and extrinsic qualities of beef from local breeds. These projects were carried out with 3 breeder groups: the association of Maraichine breeders, the Federation of Breeds of Brittany and the associations of mixed breeds of Brittany, and the syndicate for the defense of the PDO Maine Anjou. The results of sensory and nutritional qualities confirm those obtained on the breeds with large numbers of animals on the effects of feeding on grass for example but also provide original results such as those on the meat of pink veal. They show that the meat of the local breeds studied have intrinsic qualities that do not depreciate them despite the lesser conformation of the animals, and even prove to be better in terms of nutrition, particularly in terms of fatty acid composition or antioxidant status. The analyses carried out have made it possible to answer the questions raised by the breeder groups regarding fattening practices or the breed's particularities. The communication points to the sharing of knowledge and collective learning, but also to the complexity of constructing a protocol that fully satisfies scientists and breeders and that allows both a scientific valuation and an appropriation of the results by the breeders and the actors. . Cette communication présente et croise les démarches de co-construction, les résultats biotechniques et les enseignements de 3 projets de recherche participative visant à caractériser les qualités intrinsèques et extrinsèques de la viande bovine de races locales. Ces projets ont été menés avec 3 collectifs d’éleveurs : l’association des éleveurs de Maraîchines, la Fédération des Races de Bretagne et les associations de races mixtes bretonnes, et le syndicat de défense de l’AOP Maine Anjou. Les résultats de qualités sensorielles et nutritionnelles confirment ceux obtenus sur les races à grands effectifs sur les effets de alimentation à l’herbe par exemple mais fournissent aussi des résultats originaux comme ceux sur la viande de veau rosé. Ils démontrent que les viandes des races locales étudiées présentent des qualités intrinsèques qui ne les déprécient pas malgré des conformations des animaux moindres, voire qui s’avèrent meilleures sur le plan nutritionnel notamment sur la composition en acides gras ou le statut antioxydant. Les analyses réalisées ont permis de répondre aux questionnements des collectifs quant aux pratiques de finition ou aux singularités de la race. La communication pointe la mise en partage des connaissances et l’apprentissage collectif mais aussi la complexité de construire un protocole qui satisfasse pleinement les scientifiques et les éleveurs et qui permette à la fois une valorisation scientifique, et une appropriation des résultats par les éleveurs et les acteurs des filières.

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