To graze or to browse? Could forage tree help to mitigate enteric methane emissions?. Abroutir ou paître? Les ligneux contribueraient-ils à réduire les émissions de méthane entérique?

Archive ouverte

Bois, B. | Assouma, Mohamed Habibou | González García, Eliel | Ickowicz, Alexandre | Morgavi, Diego | Guerrin, Hubert | Nabeneza, Serge | Lecomte, Philippe

Edité par CCSD -

International audience. Enteric methane is one of the main sources of Green House Gaz produced by ruminant livestock. Traditional pastoral systems use local natural grassland resources for livestock feeding, including a wide diversity of ligneous forages browsed by ruminants in West Africa. However few studies assessed the methane emissions of such forages. This study analyzed a large collection of ligneous and herbaceous forages, looking for estimating their methanogenic potential by using their biochemical composition predicted by NIRS and two models available in the literature (Sauvant et al. 2011, Jayanegara et al. 2012). Results showed a higher CH4 production in ligneous forages and tropical grasses when compared to tempered grasses (+10.3 vs+7.0 % respectively). However, ligneous forages contain some tannins at higher concentrations, which according to the models would tend to decrease the methanogenic potential (-16.8% and -2.3%), thus nuancing the first methane emissions results. . Le méthane entérique, représente une source importante de Gaz à effet de serre générés par l’élevage. En Afrique de l’Ouest les systèmes pastoraux traditionnels utilisent essentiellement les ressources herbacées naturelles, et périodiquement les fourrages ligneux, pour lesquels les niveaux d’émissions de méthane sont peu connus. Dans une approche prospective l’étude capitalise une importante base de données de fourrages ligneux et herbacés, dont la composition chimique a été prédite par SPIR et le potentiel méthanogène calculé selon les modèles de Sauvant et al. (2011) et Jayanegara et al.( 2012). Les résultats révèlent que les fourrages ligneux et les graminées tropicales ont tendances à émettre en moyenne plus de CH4, que les graminées tempérées (+ 10.3 et + 7.0 %). Toutefois lorsqu’elle est prise en compte leur teneur en tanins contribuerait à réduire la production potentielle de CH4 (16.8% et 2.3 %respectivement) nuançant les émissions potentielles de méthane.

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