Characterizing environment production and exploring new phenotypes to improve genetic selectionefficiency and animal adaptation to a variety of environments. Caractérisation des environnements deproduction et de nouveaux phénotypes pouraméliorer la sélection et l’adaptation des ovinset caprins dans des environnements variés

Archive ouverte

Hazard, Dominique | Larroque, Helene | González García, Eliel | Francois, Dominique | Hassoun, Philippe | Bouvier, Frédéric | Parisot, Sara | Clément, Virginie | Piacere, Agnès | Masselin-Silvin, Sylvie | Buisson, Diane | Loywyck, Valérie | Palhiere, Isabelle | Tortereau, Flavie | Lagriffoul, Gilles

Edité par CCSD -

International audience. The overall sustainability and innovative capacity of the sheep and goat sector in Europe have tobe improved to cope with current and future economic, environmental and societal challenges. Innovations ingenetic resource management and breeding for sheep and goat populations will be explored in the iSAGE Eu-ropean project (WP5) in order to help the industry to cope with such future challenges. In France, genetic eval-uation for small ruminants is performed in a large variability and poorly characterized environments. In this re-gard, we will consider multi-generation data from existing French breeding programs and experimental fieldstudies. Effects of herd for traits under genetic selection will be investigated in commercial farms in order tobetter characterize the production environment, particularly using meteorological data but also feeding, breed-ing system and economic criteria. Such characterization will enable to follow-up trends in animal performancesaccording to weather changes. This work could also contribute to characterize farm typologies to which a setof sustainability indicators will be tested. Then, contrasted environments will be identified and genotype by en-vironment interactions studies will be carried out aiming to improve genetic selection efficiency in a variety ofenvironments. In addition to existing data, we will explore new phenotypes considered as key functional traitsfor robustness and for which stakeholders are particularly interested. These new phenotypes will be also explored in combination with feed efficiency in experimental facilities under contrasted environments or under feedshortage challenges. Genetic and genomic studies will be performed for new phenotypes used to assess in-dividual robustness. The total merit indices will be revisited from the technical and economic point of view inorder to evaluate economic weights of each trait in the “breeding goal”, for diversified production systems. . En France, l’évaluation génétique des petits ruminants estime simultanément la valeur génétique des reproducteurs ainsi que les effets d’environnement dont le plus important est l’effet troupeau. Cette évaluation est réalisée dans des environnements variés et mal caractérisés faisant l’hypothèse d’absence d’interaction GxE. Pour tester cette hypothèse et disséquer les composantes des effets troupeaux, les environnements de production seront caractérisés à partir des données collectées en fermes (disponibles dans les systèmes nationaux d’information génétique ou collectées ponctuellement) décrivant les systèmes d’élevages et des données météorologiques. La discrimination des types d’environnements de production établis par la typologie des élevages permettra d’analyser les interactions GxE pour différentes races ovines et caprines en France. Par ailleurs, l’adaptation des petits ruminants à ces environnements variés et changeants implique entre autre leur efficacité d’utilisation des ressources et leur capacité biologique à mobiliser et reconstituer leurs réserves énergétiques sous forme de lipides. Des travaux expérimentaux seront conduits pour étudier les mécanismes biologiques et le déterminisme génétique de la dynamique des réserves corporelles en lien avec l’efficacité alimentaire. Cette approche permettra d’identifier de nouveaux phénotypes pour l’amélioration génétique de la robustesse des petits ruminants.

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