Trehalose and trehalose-6-phosphate induce stomatl movements and interfere with ABA-induced stomatal closure in grapevine

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Gamm, Magdalena | Adrian, Marielle | Héloir, Marie-Claire

Edité par CCSD -

SPE Pôle IPM UB. International audience. Aims: The effects of trehalose and trehalose-6-phosphate (T6P), among other sugars, were assessed on grapevine stomatal movements. Methods and results: Epidermal peels were used to assess the effects of sugars. Low concentrations of trehalose and T6P (1 μM) induced an osmotic-independent reduction of the stomatal aperture in light conditions. Furthermore, ABA-induced stomatal closure was reduced by sugar application in association with lower accumulation of reactive oxygen species in guard cells. Similar effects, although weaker, were observed in response to the disaccharides sucrose and maltose, but not in response to the monosaccharides fructose and glucose. Conclusion: This study clearly highlights the effects of sugars, especially trehalose and T6P, on grapevine stomatal movements. Significance and impact of the study: This is the first time that such effects are described in grapevine and the results obtained provide new insights about the role of sugars on stomatal regulation at the whole plant level. . Objectifs : Des sucres, en particulier le tréhalose et le tréhalose-6-phosphate (T6P), ont été étudiés pour leurs effets sur les mouvements stomatiques chez la vigne. Méthodes et résultats : Des stomates obtenus à partir d’épidermes isolés ont été utilisés pour tester ces sucres. De faibles concentrations en tréhalose et en T6P (1 μM) ont induit une réduction non osmotique de l’ouverture stomatique à la lumière. Ces sucres ont également induit une réduction de la fermeture stomatique induite par l’ABA corrélée à une plus faible accumulation de formes actives de l’oxygène dans les cellules de garde. Des effets similaires, plus faibles, ont été observés avec les disaccharides saccharose et maltose, mais pas avec les monosaccharides fructose et glucose. Conclusion: Cette étude montre un effet des sucres, en particulier le tréhalose et le T6P, sur les mouvements stomatiques chez la vigne. Signification et impact de l’étude : Les résultats sont originaux et soulignent le rôle que pourraient jouer les sucres dans la régulation stomatique chez la vigne.

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