Choice of specific wavelengths for glucosinolate analysis in whole rapeseed by near infrared reflectance spectroscopy. Determination de longueurs d'onde specifiques pour la mesure des glucosinolates du colza par spectrophotometrie de reflexion dans le proche infrarouge

Archive ouverte

Lila, M. | Furstoss, Vincent, V.

Edité par CCSD ; EDP Sciences -

National audience. Near infrared reflectance spectroscopy is a really attractive rapid method for quality breeding in many species. After successful calibrations for oil and protein in whole rapeseed the method was also tried for glucosinolate content. This was carried out on five different populations. The optimal wavelengths selected (1 674 - 1 660 - 1 618 - 1 650 - 1 632 nm) for the most representative population gave adequate predictions for the other four but it was impossible to use the same equation for glucosinolate analysis on samples harvested in different years. For three populations we had to do a bias and slope adjustment, and for the last we had to adjust each coefficient of the equation. The standard error of the prediction varied from 7.8 to 15.6 μmole/g while the reference error of analysis was about 8 pmole/g. To avoid large increases in error due to wavelength variations each population was tested separately. Each wavelength was varied by ± 4 nm, without affecting the standard error. Specific filters must be now manufactured so as to use routine apparatus (with a Technicon 400 filter wheel) to analyse proteins, oils and glucosinolates simultaneously on whole rapeseed. . La spectrophotométrie de réflexion dans le proche infrarouge présente, grâce à sa rapidité, un grand intérêt pour la sélection qualitative de diverses espèces. Une étude a été réalisée pour le dosage des glucosinolates totaux du colza graines entières (Brassica napus L.) à partir de 5 populations différentes. Les équations d’étalonnage établies pour chaque population montrent qu’il existe 5 longueurs d’onde spécifiques pour ce constituant : 1 674 - 1 660 - 1 618 - 1 650 et 1 632 nm par ordre croissant d’importance. Les erreurs de prédiction se situent entre 7,8 et 15,6 μmole/g selon les populations. Un test de vérification a permis de montrer que cette erreur se maintient au même niveau en faisant varier les longueurs d’onde de ± 4 nm. Après fabrication des filtres spécifiques, il sera possible d’utiliser un appareil de routine (roue de filtres) pour le dosage rapide et simultané des protéines, de l’huile et des glucosinolates des graines entières de colza.

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